Bieb in de school

De Bibliotheek op school

De Dr. H. Bouwmanschool is in 2014 een structurele samenwerking aangegaan met de Bibliotheek Kampen. Het doel van deze samenwerking is dat kinderen met meer plezier lezen. Kinderen die lezen leuk vinden, gaan meer lezen, zowel op school als thuis, en worden daardoor beter in taal. Zo zullen zij beter toegerust onze school verlaten.

De Bibliotheek op school is een meerjarige samenwerking tussen school en bibliotheek, bestaande uit een aantal onderdelen:

1.     De schoolbibliotheek, is op 17 april feestelijk geopend. De schoolbibliotheek  is op maat samengesteld voor onze school. De leerlingen vinden hier ruim 1000 prachtige jeugdboeken. Van leesboeken tot gedichten, van informatieve boeken tot stripboeken. De collectie is een combinatie van boeken die al op school waren en nieuwe boeken, en wordt regelmatig aangevuld. Hierbij wordt rekening gehouden met de uitleencijfers en de wensen van leerlingen en leerkrachten. De leerlingen van groep 4 t/m 8 lenen zelfstandig, de leerlingen van groep 1 t/m 3 krijgen hierbij hulp van een team van 7 vrijwillige biebouders.

2.     De leesconsulent, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., het vaste gezicht vanuit de Bibliotheek Kampen. Zij is regelmatig op school, beheert de schoolbibliotheek, begeleidt de biebouders, stemt af met de leescoördinatoren en ondersteunt de leerkrachten.

3.     Tijd voor lezen in het lesrooster. Elke leerkracht besteedt dagelijks aandacht aan vrij lezen, voorlezen of praten over boeken.

4.     100% lidmaatschap. Alle leerlingen en leerkrachten worden lid van de Bibliotheek Kampen en de schoolbibliotheek. We hopen dat nog meer ouders dan voorheen met hun kind de weg naar de Bibliotheek weten te vinden. Om de effecten van het leesonderwijs te versterken is het belangrijk dat er thuis ook aandacht aan lezen besteed wordt. U vergroot de kansen van uw kind op school door regelmatig voor te lezen (ook als uw kind zelf al kan lezen), uw kind te helpen bij het uitkiezen van leuke boeken, met uw kind over boeken te praten en zelf te lezen (goed voorbeeld doet goed volgen!).

5.     De leesmonitor. Eenmaal per jaar vullen leerlingen van groep 4-8, alle leerkrachten en de leesconsulent digitale vragenlijsten in. Hierdoor kunnen we meten of onze inspanningen daadwerkelijk leiden tot meer leesplezier.

Nieuwsbrief:

Een keer in de maand komt er een nieuwsbrief uit van de Bibliotheek Kampen. Deze krijgt u via de mail aangeboden.

Websitetips:

Schoolwise : klik hier om de pagina te openen

Boekentips van de Bibliotheek: www.leesplein.nl

Boekentips van ouders: http://hetbestekinderboek.nl

Digitale prentenboeken: www.wepboek.nl

Lees! is een eenmalig, gratis magazine. Het wil ouders inspireren en aanzetten tot voorlezen aan kinderen. Niet alleen omdat het leuk is, maar ook omdat kinderen een flinke stap in hun ontwikkeling maken door aan hen voor te lezen. Lezen = genieten! Wie leest er mee!

Filmpjes Lipdub Opening Bibliotheek:

Klik hier voor de locatie Ommelandsingel

Klik hier voor de locatie Pannekoekendijk